Welkom bij vereniging zorgsamen

Samen naar betere zorg in Lochem

ZorgSamen in weekblad De Gids

ZorgSamen is een vereniging van eerstelijns zorgprofessionals. Dit zijn bijvoorbeeld fysiotherapeuten, psychologen, huisartsen en logopedisten en zij zijn allemaal werkzaam in de gemeente Lochem. Als groeiend samenwerkingsverband van deze lokale zorgprofessionals zijn wij gericht bezig met alle voortdurend veranderende ontwikkelingen binnen de zorg in gemeente Lochem.

Daarbij richt ‘ZorgSamen’ zich niet alleen op de zorg binnen de gemeente Lochem, maar onderhoudt het ook nauwe contacten met de gemeente en instellingen als het CJG, zorginstellingen, onderwijs, zorgverzekeraars, wetenschap en beroepsverenigingen. Onze leden staan voor kwaliteit en deskundigheid en willen dit delen met elkaar.

Voor ‘kind & jeugd’ hebben wij verschillende programma’s opgezet, namelijk ‘Overgewicht & obesitas’, ‘SOLK’ (onverklaarde lichamelijke klachten) en ‘Brede Zorg Dichtbij’.


Wat kan ik verwachten van het behandeltraject overgewicht en obesitas?

Overgewicht en obesitas nemen toe in Nederland, ook in de gemeente Lochem en ook onder kinderen en jongeren. Reden genoeg om als zorgverleners onze krachten te bundelen. Mogelijk betrokken hulpverleners zijn huisarts, diëtist, fysiotherapeut, maatschappelijk werker en/of psycholoog (in samenwerking met schoolarts en/of een kinderarts). We richten ons op kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar met overgewicht of obesitas.

De beste aanpak om dit probleem het hoofd te bieden, is de gecombineerde leefstijlinterventie. Dat betekent dat er gewerkt wordt aan een gezonder eet-, beweeg en leefpatroon, voor het hele gezin. Dit is een groepstraject, maar het is ook mogelijk dit individueel te volgen.


Wat kan ik verwachten van het behandeltraject SOLK?

Onverklaarde, of ook wel onbegrepen, lichamelijke klachten zorgen voor veel uitval in het dagelijks functioneren van een kind, maar ook voor een grote medische consumptie en toenemende psychische belasting. Multidisciplinaire begeleiding is daarom van groot belang. Dit houdt in dat zorgverleners vanuit verschillende vakgebieden met elkaar samenwerken. Mogelijk betrokken hulpverleners zijn de huisarts, psycholoog, maatschappelijk werk, fysiotherapeut en/of ergotherapeut (in samenwerking met kinderarts/specialist).”

Maximaal 15 weken lang zal er een intensieve begeleiding door een psycholoog en kinderfysiotherapeut zijn. Waar nodig worden andere hulpverleners bij het proces betrokken. Het doel is dat je hierna je school, sport, stage en/of werk weer kunt hervatten. Ook weet je hoe je in de toekomst deze klachten kunt voorkomen.

Wat kan ik verwachten van het behandeltraject Brede Zorg Dichtbij?

Wanneer je zorgen hebt over de ontwikkeling van jouw kind tussen 0 en 13 jaar, kan Brede Zorg Dichtbij (BZD) je verder helpen. Een kind komt in aanmerking voor Brede Zorg Dichtbij wanneer er twee of meer ontwikkelingsproblemen (lijken te) spelen. Dit kan opgemerkt worden door bijvoorbeeld de ouders, de leerkracht of de zorgverlener die het kind al in behandeling heeft. Het team BZD bestaat uit zorgverleners bij jou in de buurt. Je kind wordt onderzocht bij jou thuis of in een praktijk dichtbij huis door een kinderfysiotherapeut, een logopedist en/of gz-psycholoog. Samen met de jeugdarts bespreken zij de uitkomsten en bekijken zij welke zorg jouw kind nodig heeft. Deze zorg zal, indien mogelijk, ook dichtbij gegeven worden door dezelfde zorgverleners.

Wil je meer informatie? Bekijk dan onze website: www.zorgsamen.com of mail naar info@zorgsamen.com.