Overgewicht & Obesitas 4 - 18 jaar
Obesitas (en overgewicht) bij kinderen leidt vaak tot allerlei problemen:
- hoge bloeddruk;
- klachten van gewrichten
- onzekerheid en pesten;
- zelfs diabetes type 2.
Goede voorlichting en vroeg signaleren van overgewicht leidt tot vroeg inzetten van hulp. Hierdoor is in de gemeente Lochem het aantal kinderen met obesitas en overgewicht afgenomen. Wereldwijd neemt het probleem bij kinderen en volwassenen juist toe.
Wat kan ik verwachten van het behandeltraject overgewicht en obesitas?
Als er problemen zijn met het gewicht van je kind, zal de jeugdarts van de GGD hier een gesprek met je over hebben. Er zijn verschillende stappen in de aanpak:
- Algemene adviezen door de jeugdarts en/of jeugdverpleegkundige. Deze komt vaak ook een paar keer thuis;
- Doorverwijzing naar een diëtist;
- De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). De GLI is de meest uitgebreide aanpak. Hiervan is aangetoond dat deze goed werkt.
Wat doen de zorgverleners bij de GLI?
De GLI betekent dat er gewerkt wordt aan:
- gezonder eten;
- meer of anders bewegen;
- een ander leefpatroon, voor het hele gezin.
Jullie hebben als gezin (ouders en kind) zoveel mogelijk zelf de regie over de aanpak. Je bepaalt dus wanneer en hoe snel het doel wordt behaald (een gezond gewicht dus). Ook kijk je samen met de professionals wat het beste bij jullie gezin past (welk eten, welke sport, welke regels). We richten ons op kinderen van vier tot achttien jaar en hun gezin.
Vanuit ZorgSamen werken we goed samen.
Bij de GLI zijn betrokken: de huisarts, diëtist, kinderfysiotherapeut, jeugdarts en orthopedagoog of GZ-psycholoog en mogelijk een kinderarts.
Aanmelden?
Stuur een mail naar: ovob@zorgsamen.com. Binnen een week zal er contact met je worden opgenomen. Een verwijzing door kinderarts, jeugdarts of huisarts is nodig.
Een verwijzing voor het behandeltraject door kinderarts, jeugdarts of huisarts is nodig.