Welkom bij vereniging zorgsamen

Samen naar betere zorg in Lochem

Palliatieve zorg - informatie voor professionals

In 2018 heeft een groep (para)medische zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg het initiatief genomen om, binnen ZorgSamen, te starten met het implementeren van een zorgpad voor patiënten in de palliatieve fase voor de regio Lochem.

Hiervoor maakt de werkgroep gebruik van het ‘Transmuraal Zorgpad Palliatieve Zorg’ dat ontwikkeld is door het Netwerk Palliatieve Zorg Achterhoek.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan mensen die niet meer kunnen genezen van een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Omdat iemand niet meer kan genezen en nog wel een (lange) tijd met deze ziekte leeft, is het primaire doel van palliatieve zorg om de kwaliteit van leven te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Maar ook het voorkómen en verlichten van lijden. In de palliatieve zorg is aandacht voor lichamelijke, sociale, psychische én spirituele dimensies. Daarnaast is het ondersteunen van naasten ook een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg.

Gedurende de hele palliatieve zorgperiode (het gehele ‘zorgpad’) zijn er verschillende fasen (‘stappen’) die elk om een eigen benadering vragen.

Dit zijn de stappen in het zorgpad palliatieve zorg:

  1. Signaleren en markeren van de palliatieve fase
    Op tijd signaleren en markeren is van belang omdat dan uitgesproken wordt dat de laatste levensfase is aangebroken. Met aandacht wordt gekeken naar behandeling in relatie tot kwaliteit van leven en sterven.

  2. Proactieve zorgplanning
    Het proces van vooruit denken, plannen en organiseren heeft een positief effect op zowel het welbevinden van de patiënt/naasten als de kwaliteit van zorg

  3. Coördinatie en continuïteit van zorg
    Goede kwaliteit van palliatieve zorg vraagt om coördinatie en continuïteit van zorg met kennis van zaken en met behoud van zoveel mogelijk ruimte voor eigen regie. Er wordt een team gevormd rondom de patiënt en diens naasten dat op ieder moment beschikbaar is.

  4. Markeren van de terminale fase
    Om er voor te zorgen dat de patiënt kan overlijden op plaats van voorkeur en om onnodige behandelingen en/of transities te voorkomen, wordt bij een levensverwachting van ongeveer 3 maanden de terminale fase gemarkeerd.

  5. Markeren van de stervensfase
    Herkenning en erkenning van het naderend sterven en goede communicatie hierover met de patiënt en diens naasten, met optimale symptoombehandeling.

  6. Verlenen van zorg rondom overlijden
    Er is ruimte voor de naasten om op een gepaste manier afscheid van de stervende/overledene te nemen. Als zij de laatste zorg willen geven worden ze hierbij ondersteund. Ze krijgen gelegenheid voor levens- beschouwelijke of cultuurspecifieke rituelen.

  7. Bieden van nazorg
    De patiënt, diens naasten, zorgverleners en vrijwilligers ervaren passende aandacht voor verlies en rouw. Waar nodig of gewenst is professionele begeleiding beschikbaar en toegankelijk.

Zoals gezegd is de werkgroep bezig om dit zorgpad te implementeren in Lochem e.o. Elke stap van het zorgpad wordt uitgewerkt door te beschrijven wat er gedaan moet worden, door wie en hoe.

Wil je werken volgens dit zorgpad? Mail dan naar werkgroepvoorzitter Ellen Dijkman